Artikelindex

Je eigen wijn is pas compleet met een eigen etiket. Het etiket is het visitekaartje van je wijn. De lekkerste wijn met een slecht etiket blijft langer in het schap liggen dan een slechte wijn met een goed verkopend etiket. Je wijn voorzien van een goed en mooi etiket is dus belangrijk. 

Ook om aan de buitenkant te kunnen lezen wat er in de fles ziet is ook heel handig.

Het ontwerpen en maken van een etiket is een leuke bezigheid. Waarin je je creativiteit kwijt kan op een fles.

  

 

Software

Om op een computer een ontwerp te maken heb je de juiste programma's nodig. De programma's die ik hiervoor gebruik zijn GIMP (GNU Image Manipulation Program) en een tekstverwerker zoals Microsoft Word of Open Office of een andere tekstverwerker die ook een plaatje kan printen. Gimp is verkrijgbaar voor Windows, Linux en Mac. Maar een ander tekenprogramma zoals bv photoshop of paintshop is ook heel goed te gebruiken.

Gimp en Open-office zijn freeware programma's (gratis).

 

Gimp is hier te downloaden http://www.gimp.org/

Open Office is hier te downloaden https://www.openoffice.org/nl/

 

Voor het printen zal ik laten een instructie maken, eerst maar eens een etiket ontwerpen/maken.

 

Het idee/ontwerp/schets etc.

Gebruik hier je eigen creativiteit, bedenk eerst of je een horizontaal, verticaal, vierkant, rond ovaal of welke vorm dan ook wil maken. Voor inspiratie kijk ik naar andere etiketten van wijn. (Google is je vriend)

       
       

Hier boven een aantal voorbeelden verkregen via google, gezocht op: wijn etiket. Let hier vooral op de vorm, afmeting en het kleurgebruik.

Klik op een afbeelding om te vergroten.

 

Gegevens

Wat moet er op het etiket worden geschreven?

Minimaal wat er in zit, of er bramen wijn of vlierbessen wijn in de fles zit is aan de buitenkant niet te zien.

  • Soort wijn, of naam van de wijn met een beschrijving van wat er in zit.
  • Oogstjaar
  • Volume van de inhoud 0,7 liter of 1 liter etc.
  • Volume alcohol in %

 

Programma's

Tijdens het ontwerpen heb ik de programma's GIMP en een internet browser open en wissel ik tussen teze programma's met de toestcombinatie [alt]+[tab], de alt toets ngedrukt houden en de tab toets er bij indrukken. Maar je kan natuurlijk ook gewoon van programma wisselen via de taakbalk in Windows. Het ontwerp in Gimp sla ik regelmatig op in een map met meerdere oude etiketontwerpen.

 

Beginnen met nieuw ontwerp

Open het tekenprogramma. In Gimp kies ik in het menu voor Bestand > Nieuw om een nieuw etiket te ontwerpen. Je kunt als je al eerder een etiket hebt opgeslagen deze ook openen en aanpassen.

Voor een horizontaal etiket is de breedte groter dan de hoogte en bij een verticaal etiket is de breedte kleiner dan de hoogte. Voor een rond of vierkant etiket is de hoogte gelijk aan de breedte.

In dit voorbeeld ga ik even uit van een verticaal ontwerp en kies voor een breedte van 1200 en een hoogte van 1800. Dit lijkt voor een klein  plaatje een idioot grote oppervlakte maar als je dit later gaat afdrukken op een kleuren laserprinter dan zie je elk klein detail. Vandaar dat ik ontwerp op grote schaal en het gewoon verkleind afdruk.

 

De meeste tekenprogramma's zoals Gimp, Photoshop etc. werken met layers/lagen. Zo'n laag is het beste te vergelijken met een trasparante film met daarop een plaatje of gedeelte daarvan of tekst. En deze layers zijn over elkaar heen geprojecteerd. De onderste layer in het lagenvenster (rechts boven) ligt ook onderaan en zo bouw je de lagen op 


 

Achtergrond afbeelding

Voor de achtergrond Google ik een plaatje wat een beetje past bij het etiket dat ik in mijn gedachten heb. Je kunt ook een eigen foto hiervoor gebruiken om het nog persoonlijker te maken. In plaats van een grote oude Franse ruine je eigen huis/tuin etc.

Ik gebruik nu voor dit voorbeeld een mandje met wat fruit, klik in de browser met de linker muisknop op de afbeelding en kies voor > Afbeelding kopiëren.

Ga nu weer terug naar het geopend tekenprogramma en druk nu op toetscombinatie [ctrl]+[v]  ([ctrl] toets ingedrukt houdern en de letter [v] er bij indrukken). Het plaatje wordt nu in het tekenprogramma toegevoegd als zwevende afbeelding/laag.

 

Plaatje aanpassen

Het plaatje is iets te groot voor het etiket en staat nu precies in het midden. Ik wil het mandje met de houten tafel op de achtergrond tegen de onderkant zetten. Hiervoor ga ik eerst de fruitmand iets verkleinen met behulp van de functie 'schalen' (vergroten of verkleinen) links boven in het scherm.

Let er wel op dat het ketting icoontje gesloten is. Hiermee past het zelf de hoogte aan als de breedte word gewijzigd en anderom. Dit voorkomt dat je plaatje op de verkeerde manier uitrekt. De zijkanten van het plaatje met de fruitmand maak ik gelijk met de zijkanten van de achtergrond.


 

Laag maken van een plaatje

Klik nu met de rechter muisknop op de zwevende laag rechtsboven in het lagen overzicht en kies in het popupmenu voor >Nieuwe Laag.

Het zwevende plaatje is nu een laag geworden.

Met de functie verplaatsen kan je de laag met het mandje nu op de juiste plek zetten.

 

Nog een plaatje

Nu heb ik een rechthoekig etiket met aleen maar een plaatje en het is nog wat kaal.

Weer terug naar Google en ik zoek een leuk plaatje van een borg hier uit de omgeving, en tik in 'fraeylemaborg' en kies voor afbeeldingen. Als ik een mooi oude zwart wit tekening heb gevonden van de Fraelemaborg klik ik met de rechtermuisknop op het plaatje en kies in het popupmenu voor >Afbeelding kopieren.

 Voor de mensen die niet weten wat de Fraelemaborg is klik hier of hier Fraelemaborg.nl

Een oud kasteeltje of borg doet het altijd goed op een etiket.

Ga nu weer terug naar het tekenprogramma en druk weer op de toetscombinatie [ctrl]+[v} om het plaatje te plakken in het etiket.

 

Eerst van de Fraelemaborg weer een eigen laag maken en op de juiste plek zetten. Hij  staat nu niet op de plek waar ik hem hebben wil. En ik maak hem iets groter. Dit doe ik met de functies verplaatsen en schalen (vergroten of verkleinen).

De Fraelemaborg staat nu linksboven. Vervolgens ga ik met de gum functie de randen wat vervagen. De gum kan je dik of dun maken door de diameter aan te passen. Ook kan je de hardheid van de gum aanpassen, een harde gum veegt veel van de foto weg terwijl een zachte gum zorgt voor een zacht verloop.

 


 

De Teksten

Met behulp van de tekst functie kunnen we teksten typen. Klik eerst op de knop en daarna ongeveer op de plek waar de tekst moet komen. Door de ankerhokjes (op de hoeken) van het kader te verschuiven kunnen we de exacte plaats bepalen waar de tekst wordt geplaats. Klik nu in het Kader, typ een tekst en vervolgens selecteer de tekst en kies het juiste formaat van de letters.

Het is mogelijk de kleur, formaat en het lettertype te wijzigen met verschillende knoppen/functies. (zie onderstaande afbeelding)

 

Schaduw

De naam van de wijn 'Groninger Landwijn' staat nu in een tekstblok als laag in de tekening. Ik heb het schaduw effect gemaakt door deze laag de dupliceren (zie onderstaande afbeelding) .

 Daarna de onderste tekstlaag se selecteren, iets verschuiven, en een andere kleur te geven. Het verschuiven van een tekstblok doe je door op een hoek te klikken en een heel klein stukje te verslepen (ingedrukt houden met linker muisknop en iets verslepen).

Je kunt verschillende lagen toevoegen maar het overzicht daardoor volledig kwijt zijn. Ik zet dan meestal een paar lagen uit waar ik op dat moment last van heb doordat ze iets in de weg staan. Het uit en aanzetten van een laag kan je doen door op het oogje voor de laag te klikken.

In het lagen venster staan alle lagen van de tekening van boven naar onder. De bovenste laag in de lijst ligt dus ook boven op de lagen er onder. Door een laag te slepen in de lijst (linker muisknop en slepen) verschuif je de laag dus ook naar achteren of naar boven in de tekening.


 

Bewaren van de afbeelding

Je kan de afbeelding bewaren in het Gimp formaat (extentie .xcf) waarbij alle lagen als lagen in het bestand worden opgeslagen. Door dit bestand later te laden in GIMP kan je er later makkelijk wijzigingen of verbeteringen in het ontwerp maken.

Het is ook mogelijk om het ontwerp te exporteren naar bv een .jpg (grafisch foto formaat) wat in heel veel programma's makkelijk kan worden ingelezen en geprint. Exporteer dus je ontwerp om het te kunnen gebruiken in een ander programma of om het uit te printen.

Bij het exporteren naar een .jpg worden alle lagen samengevoegd en je krijgt 1 afbeelding zoals je deze ook ziet in GIMP. Als je een laag uitzet (en je ziet deze niet in GIMP) wordt deze ook niet opgeslagen in de .jpg.


 

Voorbeelden

 Hier heb ik een aantal voorbeelden van etiketten en ook het bijbehorende GIMP bestand om te downloaden en aan te passen naar eigen idee of puur ter info.


 

Dit is het eindresultaat van deze instructie. Bestqaande uit een aantal lagen met 2 afbeeldingen en een aantal tekst lagen.

Klik hier om het GIMP bestand te downloaden

3.1 Mb

 

Dit is het etiket wat ik heb gemaakt voor mijn eigen appel bramenwijn (waar ik het recept nog voor op de site ga zetten). Het ontwerp bestaat uit een achtergrond afbeelding met appels, een uitgeknipt plaatje van bramen, een kader met groene opvulling met daarover een tekstlaag 'Kruit'

Klik hier om het GIMP bestand te downloaden

10.2 Mb

 

 

Dit is een simpel etiket met maar 1 achtergrondafbeelding en 1 tekstlaag.

Klik hier om het GIMP bestand te downloaden

2.9 Mb

   

Dit is een simpel etiket met maar 1 achtergrondafbeelding en 1 tekstlaag.

Klik hier om het GIMP bestand te downloaden

2.3 Mb

 

Nogmaals dit is een handleiding om een etiket te ontwerpen/maken met behulp van Gimp.

Het uitprinten van een etiket ga ik behandelen in een andere instructie.

 

Vragen

Mochten er vragen zijn kunt u me bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het contact formulier op deze site.

 

Aanvullende handleidingen zijn hier te vinden.

http://docs.gimp.org/nl/

http://www.gratiscursus.be/GIMP/

 

Uw ontwerpen zijn welkom

Als u een mooi etiket heeft ontworpen en u wilt dit delen met andere wijnmakers dan kunt u uw ontwerp mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , dan zal ik het als voorbeeld toevoegen aan deze pagina.

 

Veel plezier en succes bij het maken van uw eigen etiketten.

Met vriendelijke groeten,

Geert Kruit

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com